Procedury covidowe - STOŁÓWKA

PROCEDURY OBOWIĄZUJĄCE NA STOŁÓWCE SZKOLNEJ

ZGODNE Z WYTYCZNYMI MEiN, MZ GIS od 1 września 2021

 1.     Posiłki wydawane są na stołówce szkolnej zgodnie   z obowiązującymi procedurami, zapewniającymi prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne.

 2.     Spożywanie posiłków  odbywa się w tych samych grupach i z zachowaniem dystansu.

 

 3.     Odległość między stolikami wynosi co najmniej 1,5 m.

 4.     Blaty stołów i poręcze krzeseł dezynfekowane są po każdej   grupie.

 

 5.    Wielorazowe naczynia i sztućce  są myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub  wyparzane.

 6.    Ze stołów usunięto   dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki).

 

 7.     Dania i produkty  są podawane przez osobę do tego wyznaczoną/ obsługę stołówki.

 8.    Szczególną uwagę  zwraca się na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców. 

 

Autor: Anna Sokołowska